20 APR. 2017

Of je als volwassene een insulinepomp of insulinepen gebruikt bij diabetes type 1, maakt niet zoveel uit als je maar goede instructie hebt gekregen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Sheffield in Engeland onderzochten of er verschil zit in bloedsuikerwaarden tussen volwassenen met diabetes type 1 die een insulinepomp of -pen gebruiken.

Dezelfde uitleg vooraf

De 260 deelnemers aan het onderzoek kregen vooraf allemaal dezelfde uitleg over het gebruik van insuline. Daarna gebruikte de helft van hen twee jaar lang een insulinepomp, en de andere helft een insulinepen.

Gelijke resultaten

Na twee jaar pomp of pen gebruiken was er nauwelijks verschil in HbA1c tussen de deelnemers. De onderzoekers concluderen: met een goede uitleg over zelfmanagement werkt een pomp even goed als een pen.

Goede uitleg wil overigens niet automatisch zeggen dat het makkelijker is om de bloedsuiker stabiel te houden, voegen de onderzoekers toe. Aan het begin van de studie hadden alle deelnemers een slecht gereguleerde diabetes. Dat was nog steeds zo na de twee jaar van de studie, ongeacht of ze een pomp of pen hadden gebruikt.

Komt het door de uitleg?

Insuline injecteren met een pen kan dus even goed werken als toedienen via een pomp. Het hangt verder af van persoonlijke voorkeur. De onderzoekers hebben wel voor het onderzoek iedereen dezelfde diabetesuitleg gegeven. In een normale situatie krijgen mensen met een pomp soms misschien wat intensievere uitleg dan mensen die insuline spuiten, zeggen ze.