11 SEP. 2019

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor het instellen van onafhankelijke doelen voor afname van suiker, verzadigd vet en zout inclusief een tijdspad als onderdeel van een nieuw nationaal systeem van productverbetering. Het Diabetes Fonds is blij dat de Kamer de oproep serieus neemt om suikerreductie een prioriteit te maken. De motie was ingediend door Carla Dik-Faber (Christen Unie) en Antje Diertens (D66) tijdens het debat op 3 september over het Preventieakkoord.

Samen met de Hartstichting en de Nierstichting zet het Diabetes Fonds zich al jaren in voor minder suiker, verzadigd vet en zout in bewerkt voedsel. De eerste kleine stappen worden gezet. Het Preventieakkoord streeft onder andere naar het sneller gezonder maken van voedsel (minder suiker, vet en zout), als onderdeel van een nieuw nationaal systeem van productverbetering.

In Nederland heeft de helft van de volwassenen inmiddels te maken overgewicht, 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en nog eens 750.000 mensen kampen met pre-diabetes. Schrikbarende aantallen. Met het nieuwe systeem van productverbetering wil staatssecretaris Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ervoor zorgen dat er meer gezonde producten komen  om overgewicht en ziektes zoals diabetes tegen te gaan. Eind dit jaar verwacht het ministerie de eerste plannen van een nieuw systeem van productverbetering bekend te maken.

Overgewicht en effect op diabetes, nierschade en hart-en vaatziekten

Het probleem van overgewicht is groot en daarmee het ontstaan van onder meer diabetes, nierschade en hart- en vaatziekten. Naast overmatig alcoholgebruik en roken veroorzaakt overgewicht de grootste ziektelast in Nederland, met 35.000 doden en 9 miljard aan zorguitgaven per jaar. Het probleem groeit de komende jaren verder als er geen verregaande maatregelen worden genomen. Berekeningen laten zien dat als we niets doen 62 procent van de Nederlanders in 2040 overgewicht heeft. De Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen spreekt daarom samen met de partijen in het Preventieakkoord de ambitie uit om de percentages van jeugdigen en volwassenen met overgewicht en obesitas substantieel te laten dalen.

30% Minder suiker

Ook de komende maanden en jaren blijft het Diabetes Fonds zich hard maken voor minder suiker en de toegang tot de gezonde keuze voor iedereen. Met het preventieakkoord en de motie van Dik-Faber en Diertens hebben we de eerste stap gezet. Extra maatregelen blijven echter nodig om de gezonde keuze voor iedereen toegankelijk te maken.

Het Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord gaat naast overgewicht over het tegengaan van roken en problematisch alcoholgebruik. Dat is omdat deze drie zaken verreweg de grootste oorzaak voor ziektelast in Nederland zijn, met 35.000 doden en 9 miljard euro aan zorguitgaven per jaar.