23 JAN. 2014

Een lage dosis van een bestaand kankermedicijn beschermt tegen het krijgen van diabetes type 1. Ook voorkomt het middel de vernietiging van de insulineproducerende cellen. Dat zegt een internationaal team van onderzoekers.

Bij diabetes type 1 keert je afweersysteem zich tegen de cellen die insuline produceren. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Eerste veelbelovende resultaten zijn er nu bij onderzoek met muizen. Daaraan werken wetenschappers mee uit Denemarken, België, Italië, Canada, de Verenigde Staten én Nederland. De resultaten staan in het vakblad PNAS.

Afweerreactie stoppen

Een 100 keer lagere dosis van een bepaald kankermedicijn houdt de reactie van het afweersysteem tegen, zodat het de insulineproducerende cellen niet meer aanvalt. Muizen met een verhoogde kans op diabetes type 1 kregen het kankermedicijn via hun drinkwater. De muizen hadden daardoor minder afweercellen in de alvleesklier. Ook werd er meer insuline aangemaakt.

Van muis naar mens

De resultaten zijn een eerste stap richting preventie van diabetes type 1. De onderzoekers zagen ook positieve resultaten van het medicijn in alvleesklieren van menselijke orgaandonoren. De onderzoekers willen nu de kleine dosis van dit kankermedicijn testen bij mensen die een verhoogd risico hebben op diabetes type 1. Bijvoorbeeld naaste familie van mensen met diabetes type 1. Het gaat overigens om een groep medicijnen met de naam lysine deacetylase inhibitors.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.