28 AUG. 2014

Zwangerschapsdiabetes komt steeds meer voor. Deze moeders hebben een verhoogd risico om na de zwangerschap diabetes type 2 te krijgen. Maar hun kinderen ook, in ieder geval als ze overgewicht hebben.

Vrouwen krijgen op oudere leeftijd kinderen, en hebben steeds vaker overgewicht. Daardoor komt zwangerschapsdiabetes steeds meer voor. Britse onderzoekers wilden weten wat het effect is op de kinderen zelf.

Prediabetes en diabetes type 2

De onderzoekers volgden drie jaar lang 255 Britse kinderen met overgewicht, maar met normale bloedsuikerwaarden. De studie startte toen de kinderen 12 waren. Zij kregen aan het begin van de studie en na 3 jaar en speciale bloedsuikertest (OGTT), om te kijken of ze tekenen hadden van prediabetes of diabetes type 2. 

Bij jongeren die bij gezonde moeders waren geboren, had maar 9% prediabetes of diabetes type 2. Bij de groep van moeders met zwangerschapsdiabetes, kreeg maar liefst 31% van de jongeren na verloop van tijd prediabetes of diabetes type 2. Let wel, de kinderen in dit onderzoek hadden allemaal overgewicht; het risico kan lager zijn voor kinderen met een normaal gewicht. 

Zwangerschapsdiabetes 

In Nederland worden vrouwen al vroeg in de zwangerschap gecontroleerd op diabetes. Is er sprake van zwangerschapsdiabetes? Dan wordt zij goed begeleid om de bloedsuiker onder controle te houden. Om complicaties te voorkomen en hopelijk ook diabetes type 2 bij het kind. 

Controle

Volgens deze onderzoekers is het daarom belangrijk om kinderen van moeders met zwangerschapsdiabetes goed in de gaten te houden. Zo kunnen artsen vroeg ingrijpen als er tekenen zijn van prediabetes. Daarmee kan mogelijk diabetes type 2 of de vervelende gevolgen van diabetes worden voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.