8 OKT. 2013

Een vaste routine van elke dag ontbijt, lunch, avondeten en twee tussendoortjes beschermt tieners tegen overgewicht. Dat geldt ook voor mensen met aanleg om dik te worden.

Kinderen gezonder gewicht door 5 maaltijdenOnderzoekers van de universiteit van Oost-Finland volgden meer dan 4000 jongeren van voor hun geboorte tot hun 16e jaar, en ook hun ouders. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad PLOS One.

Niet overslaan

Zowel jongens als meisjes die regelmatig 5 maaltijden per dag aten, hadden minder overgewicht. De jongens hadden ook minder vet op hun buik. Tieners die het ontbijt oversloegen waren juist zwaarder en hadden een dikkere buik. Een grote buikomtrek verhoogt het risico op ziekten als diabetes type 2. 

Genen

De een heeft meer aanleg om dik te worden dan een ander. Dat ligt aan erfelijke genen. Gewoonten als dagelijks ontbijten houden de overgewicht-genen in bedwang, waardoor je minder snel aankomt.

Invloed ouders

Vaders en moeders met overgewicht hadden ook zwaardere tienerkinderen. Ouders die al voor de zwangerschap op hun eetpatroon letten, beschermen daarmee ook hun kinderen tegen overgewicht en het krijgen van diabetes type 2.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.