11 JUN. 2015
Kleinere kans op sterfte aan diabetes door noten

Af en toe noten of pinda’s eten kan je helpen om ouder te worden. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht vinden dit in een langlopend onderzoek naar de gezondheid en gewoonten van 120.000 Nederlanders. 

De onderzoekers volgen een groep mensen in de leeftijdsgroep 55 tot 69 jaar al sinds 1986. Zij werden regelmatig onderzocht en moesten vragenlijsten invullen over hun eetgedrag.

Minder snel diabetes

Noten zitten vol gezonde voedingstoffen als vitaminen, onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten, zo beschrijven de onderzoekers. Uit het onderzoek komt naar voren dat de kans op sterfte aan diabetes, ademhalingsziekten, alzheimer, kanker en hartklachten kleiner is voor mensen die dagelijks noten eten.

Hoeveel noten

Iemand die 15 gram noten of pinda's per dag eet (een klein handje), heeft een wezenlijk grotere kans om ouder te worden zeggen de onderzoekers. Het heeft geen zin om meer dan 15 gram te eten, dit zorgt niet voor een hogere levensverwachting.

Geen pindakaas

Opvallend was dat het eten van pindakaas niks uitmaakte. De onderzoekers denken dat dat komt doordat er in pindakaas veel zout en plantaardige olie zit, wat het effect van pure noten vermindert.