8 JUN. 2015

Jongeren met diabetes type 1 en gedragsproblemen hebben vaker een hoge bloedsuiker. Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum blijkt dat dit komt doordat deze jongeren onzekerder zijn over hun zelfzorg én dat ze minder goed omgaan met hun diabetes.

De meerderheid van de jongeren heeft grote moeite om tijdens de puberteit de diabetes onder controle te houden. Niet alleen hormonen maken het dagelijkse leven lastig, jongeren worstelen in hun pubertijd ook vaak met gedragsproblemen. Deze gedragsproblemen hangen samen met een verhoogde bloedsuiker. Dat was al bekend. Maar hoe zorgen gedragsproblemen nu precies voor een hoge bloedsuiker?

Gedragsproblemen

Onderzoekers hebben deze relatie onderzocht door middel van vragenlijsten. In totaal hebben 88 jongeren (leeftijd 8 tot 15 jaar) meegedaan aan het onderzoek. Jongeren konden verschillende soorten gedragsproblemen hebben, zoals emotionele problemen, problemen met leeftijdsgenoten of aandachtsproblemen.

Onzeker 

Uit het onderzoekt blijkt dat  jongeren met gedragsproblemen vaker onzeker zijn over hun diabeteszelfzorg. Ook gaan zij minder goed om met de zorg van diabetes. Bijvoorbeeld, ze vergeten vaker insuline te spuiten of controleren hun bloedsuiker niet regelmatig. Hierdoor hebben zij hun bloedsuiker minder goed onder controle.

Complicaties

Daarom is het belangrijk dat artsen en andere zorgverleners jongeren helpen om hun zelfvertrouwen te versterken. Ook kunnen artsen jongeren screenen op gedragsproblemen. Op deze manier weet je beter welke jongeren kans hebben op een verhoogde bloedsuiker. Zo vermindert op den duur de kans op complicaties en kunnen jongeren een onbezorgde toekomst hebben.