Leeftijd overgang invloed op kans diabetes type 2
De leeftijd waarop een vrouw in de overgang gaat heeft invloed op haar risico op diabetes type 2. Hoe eerder haar menstruatie stopt, des te hoger is de kans dat ze insulineongevoelig wordt.
De meeste vrouwen komen in de overgang als ze tussen de 45 en 55 jaar zijn. Ze hebben dan hun laatste menstruatie en het lichaam produceert bijna geen vrouwelijke hormonen meer. Nederlandse onderzoekers van het Erasmus MC wilden weten of de overgang van invloed is op het risico op diabetes type 2.
Groot bevolkingsonderzoek
De onderzoekers vroegen 3.639 vrouwen naar de leeftijd waarop ze in de menopauze kwamen. Deze Rotterdamse vrouwen doen mee aan een grootschalig bevolkingsonderzoek: de Rotterdam Studie. Deze studie onderzoekt gezondheidsproblemen bij meer dan 15.000 mensen van 45 jaar en ouder. Zo komen ze meer te weten over het ontstaan en verloop van ziektes.
Wanneer in de overgang?
De vrouwen werden onderverdeeld in vier groepen op basis van de leeftijd bij de overgang:
- Voor het 40e jaar: zeer vroege menopauze.
- Tussen 40 en 44 jaar: vroege menopauze.
- Tussen 45 en 55 jaar: normale menopauze.
- Na het 55e jaar: late menopauze.
Hoe vroeger, hoe meer kans
Na bijna tien jaar hadden 348 vrouwen diabetes type 2 gekregen. Met elk jaar dat de vrouwen ouder in de overgang kwamen, nam hun risico op diabetes type 2 af. Vrouwen die veel vroeger dan gemiddeld in de overgang komen, hadden dus veel meer kans op diabetes type 2. Een vroege start van de overgang – voor 45 jaar – geeft ook een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Vrouwelijke hormonen
Factoren zoals obesitas, hormoonlevels en genen hadden geen invloed op de uitkomsten. Hieruit blijkt dat vroege menopauze een onafhankelijke voorspeller is voor het krijgen van diabetes type 2 later in het leven. Een verklaring hebben de onderzoekers nog niet. Daarom willen ze onderzoeken hoe de levels van vrouwelijke hormonen veranderen tijdens de menopauze en of dit invloed heeft op het risico op diabetes type 2.