29 DEC. 2015

Een eiwit uit de lever stimuleert de aanmaak van insulineproducerende cellen, ontdekten wetenschappers. De ontdekking kan leiden tot een nieuwe behandeling voor diabetes type 1 en 2.

Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of zelfs geen insuline aan. Dit komt door een tekort aan goed werkende insulineproducerende cellen. De natuurlijke reactie hierop is dat het lichaam probeert om de eilandjes met insulineproducerende cellen te laten groeien.

Groeiende eilandjes

Het is nog niet precies duidelijk hoe het lichaam de eilandjes in de alvleesklier laat groeien. Dat gebeurt waarschijnlijk door verschillende stoffen. Onderzoekers vonden een van die stoffen, een eiwit genaamd serpinB1. Dit eiwit wordt gemaakt door de lever en speelt een rol bij het tegengaan van ontstekingen. In de alvleesklier zorgt serpinB1 ervoor dat meer cellen insuline gaan produceren.

Nieuwe behandeling

Het toevoegen van serpinB1 lijkt te helpen om eilandjes met insulineproducerende cellen te laten groeien en te overleven. De wetenschappers willen nu weten of serpinB1 effectief is als behandeling voor mensen met diabetes. Ook zoeken ze verder naar nog meer stoffen die de eilandjes kunnen helpen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.