13 AUG. 2014

Mensen met diabetes van wie de schildklier minder goed werkt, hebben vaak ook beginnende nierschade. Hoewel de oorzaak hiervan niet bekend is, zou het behandelen van de schildklier een positief effect kunnen hebben op de nieren.

Bijna 1 op de 3 mensen met diabetes krijgen problemen met hun nieren (nefropathie). De nieren kunnen uiteindelijk helemaal uitvallen. Japanse onderzoekers zoeken methodes om dit te voorkomen; eerder werd al een verband gevonden tussen een trage schildklier en nierfalen.

Beginnende nierschade

De onderzoekers bepaalden bij 414 mensen met diabetes type 2 de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed en de hoeveelheid eiwitten in de urine. Bij beginnende nierschade is er sprake van eiwitverlies. De patiënten met een trage schildklier hadden meer last van nierschade dan de patiënten bij wie de schildklier normaal werkte.

Schildklier controleren

De onderzoekers vinden het belangrijk dat bij patiënten met diabetes type 2 en beginnende nierschade ook de werking van de schildklier gecontroleerd wordt. Of het behandelen van de trage schildklier de schade aan de nieren voorkomt, moet nog worden onderzocht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.