24 OKT. 2016

De kans op diabetes type 2 hangt bij vrouwen af van hun vrouwelijke hormonen. Wie veel van het hormoon estradiol heeft, loopt meer risico op diabetes.  

Deze nieuwe resultaten kwamen naar buiten uit de Rotterdam Studie. Aan deze studie doen 15.000 mensen mee. In het onderzoek naar de vrouwelijke hormonen bekeken onderzoekers de gegevens van 3.117 vrouwen die de overgang al hadden gehad.

Rol van oestrogeen

Vrouwen met het meeste van het hormoon estradiol hebben bijna 42% meer kans op diabetes type 2 dan vrouwen met het minst van dit hormoon.  Estradiol hoort bij de groep van oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen. Ook een stofje dat samenwerkt met estradiol had te maken met diabetes. Dit stofje verkleinde kans.

Hormonen tegen overgangsklachten

Sommige  vrouwen krijgen hormonen voorgeschreven voor overgangsklachten. Het onderzoek zegt niet dat je moet stoppen met voorgeschreven hormonen. Een lage dosis zou de gevoeligheid  voor insuline namelijk vergroten. Maar een te hoge dosis doet het omgekeerde. 

Verder onderzoek

Nu willen de onderzoekers precies weten bij welke hoeveelheid estradiol je kunt spreken van een verhoogd risico. Ook willen ze meer weten over de rol van het andere stofje.