Luchtvervuiling vergroot risico op overlijden bij diabetes
Voor mensen met diabetes is luchtvervuiling extra slecht, want ze overlijden dan eerder. Tot zover het slechte nieuws uit Deens onderzoek. Het goede nieuws: daarnaast blijkt ook dat beweging en niet-roken het risico door luchtvervuiling grotendeels opheft.
Al eerder bleek dat fijnstof uit luchtvervuiling waarschijnlijk de kans op diabetes type 2 vergroot. En wie diabetes heeft, overlijdt er eerder aan, zo komt nu uit Deens onderzoek. Fijnstof bestaat uit hele kleine stofdeeltjes uit uitlaatgassen van fabrieken en auto’s. Die deeltjes adem je in.
Eerder dood
Wetenschappers hebben ruim 50.000 diabetespatiënten in Denemarken dertien jaar gevolgd. Ze zagen dat mensen bij ongeveer 19 microgram stikstof in de lucht een twee keer zo groot risico hadden om te overlijden. En daarvoor is helaas niet eens zo heel veel vervuiling nodig … Want voor het idee: dat is nog maar de helft van de vervuiling in het beruchte Duitse Ruhrgebied. In het onderzoek is geen verschil gemaakt tussen diabetes type 1 en type 2.
Niet roken en bewegen
En dan nu de positieve conclusies van het onderzoek: roken en niet-bewegen zijn voor iemand met diabetes waarschijnlijk nog veel schadelijker dan luchtvervuiling. Ze werken in ieder geval zo goed dat ze zelfs de slechte effecten van fijnstof tegengaan. Kortom, met diabetes is het extra goed om niet te roken en om dagelijks genoeg te bewegen.