Maagverkleining bij diabetes even goed als uitgebreide operatie
Een maagverkleining werkt voor mensen met ernstig overgewicht even goed als een uitgebreidere operatie aan maag en darmen. Dit blijkt uit onderzoek van Pim van Rutte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij promoveert op 21 december aan de TU Delft.
Bij de gastric sleeve wordt de inhoud van de maag met 80 procent verkleind door een deel van de maag dicht te nieten. Hierdoor kan iemand minder eten en verliest gewicht. Dit is een minder zware ingreep dan de gastric bypass, waarbij naast een maagverkleining ook de dunne darm wordt omgeleid. Uit het onderzoek van Pim van Rutte blijkt dat de gastric sleeve even goede resultaten geeft voor de gezondheid als de gastric bypass, en op de lange termijn minder complicaties geeft. De gastric bypass werd tot nu altijd als gouden standaard gezien.
Minder diabetes type 2
Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen na een maagverkleining (gastric sleeve) binnen 2 jaar twee derde van hun overgewicht verliezen. Na 4 jaar bereiken ze het grootste gewichtsverlies. Ook verdwijnen bij 60% van hen na 1 jaar de symptomen van diabetes type 2. Dit is vergelijkbaar met de resultaten van de gastric bypass.
Goede screening en begeleiding
Van Rutte benadrukt dat de gastric sleeve onderdeel is van een uitgebreide behandeling in 3 fasen. Een goede screening vooraf is nodig om te beoordelen of iemand met ernstig overgewicht in aanmerking komt voor de ingreep. Diegene moet in staat zijn om zijn levensstijl levenslang te veranderen. Na de operatie is naast fysiotherapie ook een goede psychologische en voedingskundige begeleiding belangrijk, tot 5 jaar na de operatie. Dit om de postieve effecten op de gezondheid te bevorderen en behouden.