7 JUN. 2016

Internationale artsen en onderzoekers vinden dat 'metabole chirurgie', zoals een maagverkleining, moet worden aanbevolen aan mensen met diabetes type 2 en ernstig overgewicht.

In het vakblad Diabetes Care zeggen deze maand 45 groepen van Internationale diabetesonderzoekers en artsen dat metabole chirurgie vaker moet worden toegepast. Ze vinden het geschikt voor mensen met diabetes type 2 en een BMI van 35 en hoger, of met een BMI van 30 en een slechte bloedsuikercontrole. 

Wat is metabole chirurgie?

Metabole chirurgie wil zeggen operaties aan de maag en/of darmen met als doel een betere stofwisseling. Zoals een operatie waarbij de inhoud van de maag wordt verkleind. Of waarbij het voedsel langs een andere route wordt geleid via een bypass, zodat het een deel van de darmen overslaat. Deels werkt de ingreep doordat mensen minder eten, en deels doordat de stofwisseling in de darmen verandert waardoor de bloedsuiker opknapt.

Geen medicijnen meer nodig

De internationale diabetesonderzoekers en artsen vinden dat er genoeg bewijs is dat metabole chirurgie goed werkt bij de groepen die zij noemen. Rond twee derde van de mensen met diabetes type 2 en ernstig overgewicht hebben na metabole chirurgie geen medicijnen meer nodig voor hun bloedsuiker. Voor hen werkt een operatie beter dan gezond eten en bewegen om af te vallen, blijkt uit onderzoek, omdat dat moeilijk vol te houden is.

Maagverkleining in Nederland?

In Nederland ondergaan jaarlijks 2.000 mensen met diabetes type 2 metabole chirurgie. Het gaat daarbij om mensen met een BMI vanaf 35. In reactie op het artikel in Diabetes Care vindt ook dr. de Brauw, bariatrisch chirurg in het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam, dat metabole chirurgie nog te weinig wordt toegepast. Hij zou graag zien dat de aanbevelingen in Nederland werden overgenomen. Anderen zijn er terughoudender over.