21 MRT. 2017

Hoe warmer het buiten is, hoe meer mensen diabetes type 2 krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het LUMC. Volgens de onderzoekers komt dit doordat 'bruin vet' in het lichaam minder actief is bij warm weer. 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) keken naar de gezondheidsgegevens van mensen in vijftig staten in de VS. Per staat keken ze naar het verband tussen het aantal nieuwe gevallen van diabetes type 2 per jaar en de gemiddelde buitentemperatuur. Daarna werden de staten met elkaar vergeleken in een grotere statistische analyse. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open Diabetes Research & Care.

Hoe warmer hoe meer

Uit het onderzoek bleek duidelijk dat in warme jaren meer mensen diabetes type 2 krijgen dan in koelere jaren. Een deel van de verklaring is dat in warme jaren het aantal mensen met ernstig overgewicht stijgt. Dit vergroot de kans op diabetes type 2. Maar het verklaart niet alles. Senior onderzoeker prof. Patrick Rensen: 'Gezien de mondiale opwarming van de aarde is dat een belangrijk gegeven. Elke temperatuurstijging van 1˚ Celsius leidt volgens onze berekeningen tot meer dan 100.000 nieuwe gevallen van diabetes, alleen al in de VS.'

Wereldwijd

Collega-onderzoeker Aziz deed ook een analyse op wereldniveau. Hij deed dit met gegevens uit 190 landen van het aantal mensen met verhoogde bloedsuikerwaarden, een voorloper van diabetes type 2. Ook daaruit bleek een verband met de gemiddelde temperatuur: hoe hoger de temperatuur in een land, hoe meer mensen met verhoogde bloedsuikerwaarden.

Bruin vet

Hoe komt het dat warm weer diabetes type 2 in de hand werkt? De onderzoekers van het LUMC denken dat het te maken heeft met bruin lichaamsvet. Uit eerder onderzoek is namelijk bekend dat bruin vet bij koud weer actief wordt, waardoor de verbranding omhoog gaat om warmte te produceren. Er wordt meer suiker uit het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuiker daalt. Bij warm weer zou bruin vet minder actief zijn waardoor de bloedsuiker stijgt en de kans op diabetes type 2 toeneemt.