7 OKT. 2015

Bij mensen met diabetes repareert het lichaam de schade aan bloedvaten niet goed. Waardoor komt dat? Op dit onderwerp promoveert onderzoeker Lucy Baldeon van het Erasmus MC vandaag, financieel ondersteund door het Diabetes Fonds. 

Veel mensen met diabetes hebben last van beschadigde bloedvaten. En dit leidt weer tot schade aan ogen, nieren en zenuwen. Deze bloedvaten moeten hersteld worden door het eigen lichaam, maar bij mensen met diabetes gaat dat niet goed.

Reparatieploeg

Bij het repareren van de bloedvaten zijn zogeheten pro-angionene cellen nodig. Maar deze cellen werken bij mensen met diabetes niet meer goed. Het profiel van deze cellen, dus zoals ze er van binnen uitzien, is bij mensen met diabetes anders dan bij gezonde mensen. Met als gevolg dat de bloedvaten niet meer worden gerepareerd.

Complicaties voorspellen?

De onderzoekers ontdekten dat de reparatiecellen voor bloedvaten ook verschillen tussen mensen met diabetes onderling. Ze denken dat je aan de hand van deze verschillen kunt voorspellen of iemand last krijgt van complicaties. Dat biedt mogelijkheden voor toekomstige therapieën om complicaties te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.