2 SEP. 2014

Mensen met veel werkstress hebben bijna de helft meer kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit Duits onderzoek onder 5.300 werknemers.

Stress krijgen mensen op werk bijvoorbeeld wanneer ze veel moeten presteren onder hoge tijdsdruk. En waarbij ze zelf weinig controle hebben.

Aan het onderzoek deden ruim 5.300 werknemers mee tussen de 29 en 66 jaar. Ze werden gemiddeld 13 jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek had nog niemand diabetes. Maar in de jaren daarna hadden 291 mensen diabetes type 2 gekregen. De hoeveelheid werkstress werd gemeten met behulp van vragenlijsten. Ook werd gekeken naar andere risico’s die de kans op diabetes kunnen verhogen zoals roken, eetgewoontes, gewicht, beweging enzovoorts.  

45% meer risico

In Duitsland ervaart 1 op de 5 werknemers hoge werkdruk. De onderzoekers zagen dat zowel mannen als vrouwen die onder hoge druk staan, ongeveer 45% meer risico hebben op diabetes type 2 dan degenen met minder stress op de werkvloer. Dit was onafhankelijk van andere risico’s voor diabetes zoals overgewicht, leeftijd of geslacht.

Stresshormonen?

Het is nog onduidelijk waarom werkstress de kans op diabetes verhoogt. Het kan zijn dat mensen met hoge werkdruk minder tijd hebben om te bewegen of meer roken. Ook kan het zijn dat bepaalde stresshormonen een rol spelen. Maar meer onderzoek is nodig om dit uit te vinden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.