8 MEI 2017

Kinderen van moeders die bepaalde visvetzuren eten hebben een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 1. Dit blijkt uit een grootschalige studie in Finland.

Bij diabetes type 1 produceren de bètacellen geen insuline meer, omdat ze zijn aangevallen door het eigen afweersysteem. Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat de oorzaak is van diabetes type 1, maar ze weten wel steeds meer welke factoren de kans op de ontwikkeling van diabetes type 1 verhogen of verlagen.

Verhoogde kans

De onderzoekers volgden voor het onderzoek bijna 8.000 kinderen met een verhoogde kans op diabetes type 1. De eerste twee levensjaren werd ieder kwartaal bloed afgenomen en daarna jaarlijks tot de leeftijd van vijftien jaar en onderzocht op bepaalde antistoffen, gerelateerd aan diabetes type 1. Ook werd vastgelegd of de kinderen borstvoeding of flesvoeding kregen.

Omega 3- en 6-vetzuren

Van de 8.000 kinderen kregen er 240 kinderen diabetes type 1. De onderzoekers vergeleken de gegevens met gezonde kinderen. Hieruit bleek dat een hoge concentratie omega 3-vetzuren in het bloed geassocieerd is met een lager risico op diabetes type 1. Het gaat met name om eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een hoge concentratie omega 6-vetzuren waren juist gelinkt aan een hoger risico op diabetes type 1.

Ook bleek dat kinderen die borstvoeding hadden gekregen een lager risico hadden op diabetes type 1, in tegenstelling tot kinderen die zijn grootgebracht met flesvoeding. Zij hadden een hoger risico. Dit verschil is deels te verklaren door het verschil in vetzuursamenstelling.