28 JUN. 2018

Bij mensen met een verminderd hypogevoel (hypo-unawareness of impaired awareness) daalt het melkzuur in de hersenen tijdens een hypo. Dit ontdekte Evita Wiegers tijdens haar promotieonderzoek, gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Ongeveer een derde van de mensen met diabetes type 1 merkt een hypo niet goed. Naast de invloed op het dagelijks leven is dit ook gevaarlijk, omdat een verminderd hypogevoel de kans op ernstige hypo’s vergroot. Bij een ernstige hypo kun je flauwvallen of zelfs in coma raken.

Verminderde hypogevoeligheid

Evita Wiegers promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit, nadat zij vier jaar lang onderzoek deed naar een verminderd hypogevoel bij diabetes type 1. Ze vergeleek de hersenen van mensen met een verminderd hypogevoel met de hersenen van mensen die hypo’s wel goed voelen.

Melkzuur als brandstof

Het belangrijkste dat Wiegers ontdekte is dat de concentratie melkzuur daalt tijdens een hypo in de hersenen van mensen met een verminderde gevoeligheid. Ze vermoedt dat hun hersenen overschakelen op melkzuur als brandstof, in plaats van suiker, waardoor zij het suikertekort tijdens een hypo niet opmerken.

Vaker meten na sporten

Daarnaast zag Wiegers dat iedereen hypo’s minder goed voelt na het sporten, ook mensen die hypo’s normaal wel goed voelen. Dit komt waarschijnlijk door een verhoging van de concentratie melkzuur na het sporten, waardoor er meer melkzuur beschikbaar is voor de hersenen. Daarom is het advies voor iedereen met diabetes type 1 om na het sporten wat vaker je bloedsuiker te meten. 

> Lees meer over dit onderzoek op diabetestype1.nl