24 OKT. 2014

Mensen met jicht hebben vaker diabetes type 2, dat zeggen Britse onderzoekers. Het verband lijkt sterker te zijn bij vrouwen dan bij mannen.

Jicht is een reumatische aandoening waarbij een ontsteking ontstaat in de gewrichten, meestal als eerste in het gewricht van de grote teen. Aan een Brits onderzoek deden ruim 135.000 mensen mee, waarvan een derde jicht hadden. Uit de resultaten blijkt dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij mensen met jicht.

Vrouwen bijna dubbele kans

Onder gezonde omstandigheden krijgen 670 van de 100.000 mensen diabetes. Maar bij mensen met jicht zijn dit 960 mensen. Bij vrouwen met jicht blijkt diabetes zelfs bijna twee keer zo vaak voor te komen. Gemiddeld gezien krijgen 560 van de 100.000 vrouwen diabetes type 2, terwijl dit aantal bij vrouwen met jicht 1010 is.

Ontsteking

Diabetes type 2 komt dus vaker voor bij mensen met jicht, en dan met name bij vrouwen. Maar omdat jicht en diabetes tegelijkertijd werden gemeten, kunnen onderzoekers nog niet zeggen of het één het ander veroorzaakt. Er kunnen namelijk ook nog andere oorzaken meespelen, zoals minder bewegen als reactie op de pijnlijke gewrichten. 

Dezelfde risicofactoren

Ook is nog niet duidelijk waarom het risico op diabetes type 2 hoger is bij jicht. Mogelijk heeft dit te maken met ontstekingen in het lichaam die zowel bij jicht als bij diabetes type 2 voorkomen. Maar het kan ook zijn omdat beide aandoeningen veel risicofactoren gemeen hebben (zoals overgewicht). Het is in ieder geval belangrijk om risicofactoren voor diabetes bij vrouwen met jicht zoveel mogelijk op tijd vast te stellen en te verminderen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.