Metformine werkt in de darm
Een nieuwe vorm van metformine verlaagt de bloedsuiker net zo goed als de huidige vorm. Het medicijn blijkt in de darm te werken en niet vanuit het bloed. Dat biedt uitkomst voor mensen met diabetes type 2 die nierproblemen hebben.
Metformine is een veelgebruikt medicijn om de bloedsuiker te verlagen. De precieze werking was altijd onduidelijk. Vaak werd gedacht dat de metformine via de darm in het bloed kwam en daar werkzaam was.
Nierproblemen voorkomen
Veertig procent van de mensen met diabetes type 2 kan echter geen metformine gebruiken. De reden is vaak dat de nieren niet goed werken, waardoor het medicijn zich ophoopt in het bloed. Dat kan levensbedreigend zijn.
Pil met vertraagde werking
Onderzoekers proberen daarom een nieuwe vorm van metformine te ontwikkelen. Zij maakten een pil met aan de buitenkant een laagje dat pas oplost in het laatste deel van de dunne darm. Dan komt de metformine precies daar vrij. In dat deel van de darm wordt metformine moeilijk opgenomen in het bloed.
Werkzaam met lagere dosis
De nieuwe pil werkt goed om de bloedsuiker te verlagen. Bovendien hoopt de metformine zich niet op in het bloed. Dat blijkt uit een studie met 20 gezonde proefpersonen die 12 weken lang dagelijks het nieuwe medicijn, een bestaand medicijn of een nepmedicijn gebruikten. Ook werkt het nieuwe medicijn bij een lagere dosis.
Nieuw medicijn?
Metformine werkt dus in de darm. Dankzij de nieuwe pil komt het medicijn niet meer in het bloed, waar het problemen met de nieren kan veroorzaken. Deze nieuwe kennis over de werking van metformine is nodig om het medicijn verder te ontwikkelen.
Toekomst
Meestal duurt het nog een aantal jaar voordat een nieuw medicijn op de markt komt. Maar als het zover is, kunnen meer mensen met diabetes metformine gebruiken om de bloedsuiker te verlagen.