16 JUL. 2014

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld om snel en eenvoudig de diagnose diabetes type 1 te stellen. Dat is handiger dan een tijdrovende bloedtest.

Steeds vaker is niet meteen duidelijk welke vorm van diabetes iemand heeft. Want alle soorten diabetes ontstaan tegenwoordig op verschillende leeftijden. Artsen kunnen bepalen of het gaat om diabetes type 1 of type 2, maar alleen met duur, traag en ingewikkeld bloedonderzoek.  Amerikaanse onderzoekers bedachten iets nieuws.

Microchip

Kenmerkend voor diabetes type 1 zijn bepaalde afweercellen die zich tegen het eigen lichaam keren. Ze produceren hierbij zogeheten antistoffen. Een speciale microchip kan die antistoffen gemakkelijk ‘zien’, door middel van lichtmeting. Dat doet de chip niet alleen heel snel en goedkoop, maar ook heeft hij maar een klein druppeltje bloed nodig, van een vingerprik.

Snel is beter

Zodra duidelijk is of iemand diabetes type 1 of type 2 heeft, krijgt hij meteen de juiste behandeling. Voor de gezondheid is het goed als dat zo snel mogelijk gebeurt. Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 1 kunnen met de test eerder worden opgespoord, zelfs al voordat ze symptomen hebben.

Nu de volgende stap

De onderzoekers vragen nu goedkeuring aan de Amerikaanse autoriteiten om de microchip op de markt brengen. De resultaten van hun onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine.