15 JAN. 2018

Langer slapen kan ervoor zorgen dat we minder suiker eten. Dit blijkt uit een onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Om goed te kunnen presteren hebben we dagelijks 7 tot 9 uur slaap nodig. In onze drukke samenleving komt niet iedereen daaraan toe. Dit onderzoek ging na wat het effect van langer slapen is op de hoeveelheid en de kwaliteit van wat we eten. Deelnemers waren 42 gezonde personen die per dag niet meer dan 5 tot 7 uur slapen.

Langer slapen

De onderzoeksgroep werd gesplitst in een testgroep en een vergelijkingsgroep (controlegroep). De testgroep kreeg uitleg over het belang van goed slapen en ontving tips om de slaap te verbeteren. Het ging daarbij om adviezen als cafeïne vermijden zes uur voordat je naar bed gaat, en geen stressvolle activiteit ondernemen voor het slapengaan.

Het slaappatroon werd gemeten door het dragen van een bewegingssensor om de pols. Na vier weken bleek dat 86 procent van de deelnemers in de testgroep 52 tot 90 minuten langer sliep dan daarvoor. Drie deelnemers haalden zelfs gemiddeld de aanbevolen hoeveelheid slaap van 7 tot 9 uur.

Minder suiker

In het onderzoek werd ook gekeken naar het effect van langer slapen op de voedselinname. De testgroep bleek gemiddeld 10 gram minder suiker per dag te eten dan de controlegroep. Ook aten zij minder vet en koolhydraten.

Advies suiker

Het advies van de European Food and Safety Authority (EFSA) is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken. Toegevoegde suikers zitten namelijk veelal in producten die we niet nodig hebben voor onze gezondheid. Advies en maatregelen gericht op langer slapen lijkt dus zinvol om mensen te helpen om minder suiker binnen te krijgen.