26 OKT. 2015

Als fabrikanten de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen halveren, kunnen hiermee tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. 

Pizza, soep, sauzen, chips, crackers, ... overal wordt zout aan toegevoegd. Zonder dat we dit altijd doorhebben. Gevolg is dat de gemiddelde Nederlander per dag zo'n 8,5 gram zout binnenkrijgt. Dat is bijna 1,5 keer zoveel als de aanbeveling van zes gram per dag. 

Hoge bloeddruk

Een te hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Mensen met diabetes hebben hier al een verhoogde kans op, maar het risico neemt door het zout alleen maar toe. Door de hoeveelheid zout in producten te halveren zouden de komende twintig jaar tienduizenden beroertes kunnen worden voorkomen.  

Zoutverlaging

Begin 2014 heeft de regering met fabrikanten afgesproken dat er minder zout in producten mag zitten. Zo bevat brood 21% minder zout dan vier jaar geleden. Marieke Hendriksen van het RIVM onderzoekt nu bij 300 Nederlanders of zij minder zout uitplassen dan vijf jaar geleden.

Behalve zout gaat het RIVM de komende jaren ook bijhouden hoeveel suiker er in producten zit. Want net als zout zit suiker ongemerkt in meer producten dan we verwachten.