1 OKT. 2013

Volgens een nieuw groot onderzoek hebben mensen met diabetes type 2 een verhoogde kans op borst- en darmkanker. Ook hebben ze meer kans om aan die ziekten te overlijden. Rotterdamse onderzoekers presenteerden dit resultaat tijdens het European Cancer Congres in Amsterdam.

Eerdere onderzoeken toonden al een algemeen verband tussen diabetes en kanker, maar onduidelijk was nog om welke soorten kanker het ging. De onderzoekers bestudeerden de resultaten van twintig onderzoeken die tussen 2007 en 2012 werden uitgevoerd. In totaal ging het om bijna 2 miljoen patiënten met borst- of darmkanker. Een deel van deze patiënten had ook diabetes type 2.

Meer risico

Uit de studie bleek dat mensen met diabetes 23% meer kans hebben op borstkanker en een verhoogde kans van 38% om aan de ziekte te overlijden in vergelijking met mensen zonder diabetes. Voor darmkanker waren deze percentages respectievelijk 26% en 30%. In vervolgonderzoek gaan de onderzoekers uitzoeken wat de oorzaak is van deze verhoogde percentages.

Preventie

Hoewel deze studie een verhoogd risico op kanker aantoont en geen directe link, benadrukt het onderzoek het belang van preventie van overgewicht en diabetes. Ook aandacht voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht kan het risico op kanker verkleinen. Daarom blijft het Diabetes Fonds onderzoek mogelijk maken naar betere behandelingen van diabetes, en naar genezing.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.