30 JUL. 2015

Zweedse onderzoekers denken dat een ontstekingsremmend molecuul veelbelovende vooruitzichten biedt voor de behandeling van diabetes type 1. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Diabetes type 1 heeft alles te maken met het afweersysteem, dat per ongeluk de cellen die insuline maken aanvalt. Wetenschappers in Zweden zagen dat het toedienen van een bepaald eiwit, het zogeheten cytokine interleukine-35 (IL-35), helpt bij muizen met diabetes type 1.

Meer ontsteking

IL-35 is een eiwitmolecuul dat gemaakt wordt door cellen van het afweersysteem. Het is ontstekingsremmend. Bij muizen met diabetes produceren de afweercellen geen IL-35 meer, maar juist ontstekingsbevorderende eiwitten. Mogelijk bestookt daardoor het afweersysteem de cellen die insuline maken.

Effect op bloedsuiker

Vervolgens werd onderzocht of het toedienen van IL-35 de ontwikkeling van diabetes kan onderdrukken. Dat bleek bij de muizen het geval. En bij muizen die sinds kort (twee dagen) diabetes hadden, brachten injecties met IL-35 de bloedsuiker terug naar normaal.

Muizen zijn geen mensen

De onderzoekers zien veelbelovende aanknopingspunten voor nader onderzoek naar het gebruik van IL-35 voor de behandeling van diabetes type 1 bij mensen. Overigens is diabetes al tientallen malen genezen bij muizen, dus de nodige voorzichtigheid is wel geboden...