4 AUG. 2022
Naar een gezondere voedsel­omgeving

De verleiding naar suikerrijke producten is groot. Daarom moet de omgeving gezonder. Zodat de gezonde keuze de makkelijke en aantrekkelijke keuze is. Dat vindt het Diabetes Fonds.

Gesprek over suikerinname bij jongeren

Op 30 juni werd er gesproken over suikerinname bij jongeren, een gezonde voedselomgeving en belasting op suikerrijke dranken. Het werd georganiseerd door het Diabetes Fonds en de gemeente Amsterdam.

Bij het gesprek waren Diena Halbertsma (directeur Diabetes Fonds), Maarten van Ooijen (staatssecretaris VWS), Shula Rijxman (wethouder Zorg Amsterdam), José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Sanne Djojosoeparto (promovendus Universiteit Utrecht), Felix Kreier (kinderarts OLVG), Jolanda Hogewind (directeur IJburg College Amsterdam) en zes leerlingen van het IJburg College die in de leerlingenraad zitten.

Ongezond eten is goedkoper en heeft groter aanbod

Het is voor scholen een grote uitdaging om leerlingen gezonder te laten eten. Leerlingen klagen bijvoorbeeld over de prijzen in de schoolkantine. De supermarkt is goedkoper, heeft meer keuze en is vaak op loopafstand van de school te vinden. Ook is een snackbar of broodjeszaak vaak dichtbij.

Op het IJburg College wordt ongezond eten wel minder in het zicht gezet. Er is altijd fruit. Op broodjes zitten groenten als garnituur. Er is veel bruinbrood en er zijn volkoren wraps. Bijna alle dranken hebben geen toegevoegde suikers. En toch maken die supermarkt, snackbar en broodjeszaak om de hoek het moeilijk voor leerlingen om gezonde keuzes te maken.

Staatssecretaris Van Ooijen: 'Ik maak me zorgen als ik zie dat 1 op de 7 kinderen te zwaar is. Dat komt mede doordat het drinken van frisdrank onder jongeren heel normaal is en dit overal te verkrijgen is. Deze omgeving is heel veel gevraagd van jongeren, want zie maar eens aan het einde van de straat te komen zonder je tot ongezonde producten te laten verleiden. Er zijn ongelooflijk veel verleidingen. Jongeren moeten de keuze krijgen om ook gezond te eten.'

Belasting op suikerrijke dranken

Belasting op suikerrijke dranken zoals in Groot-Brittannië moet snel ingevoerd worden volgens de AVGG (Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie). Om geen of minder belasting te betalen, passen fabrikanten hun recept aan. En ze voegen minder suiker toe aan hun producten.

De suikertaks kan dus belangrijk zijn in het gezonder maken van het aanbod. En in het voorkomen van (ernstig) overgewicht en diabetes type 2. Al ruim 6 op de 10 Nederlanders willen dat frisdranken met veel suiker duurder worden gemaakt.

Van Ooijen: 'De suikertaks kan dus echt een verschil maken. En als we frisdrankgebruik kunnen verminderen, is dat al een hele stap om de suikerinname bij jongeren te beperken.'

Kamerbrief suikertaks

We zijn erg blij dat de suikertaks met gezondheid als belangrijkste doel in de kamerbrief staat. De AVGG blijft wel kritisch en zal de voortgang controleren.

Met de huidige Verbruiksbelasting geldt hetzelfde tarief voor alle dranken. Nu vinden wij dat er een volgende stap moet worden gezet: hoe minder suiker fabrikanten in hun frisdrank stoppen, hoe goedkoper hun drankje wordt. Het is tijd voor gezonde voeding!