20 JUL. 2015

Onderzoekers in verschillende landen zijn bezig met het genezen van diabetische voetproblemen. Twee nieuwe technieken om voetzweren te behandelen zijn in de maak.

 

Veel mensen met diabetes hebben last van voetproblemen, zoals zweren. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot amputatie. Huidige behandelingen van voetzweren werken vaak niet genoeg. Daarom zoeken onderzoekers hard naar nieuwe manieren om voetzweren te genezen.

Bloedtoevoer

In Israël is een behandeling getest waarbij de bloedtoevoer naar de voeten tijdelijk wordt stopgezet. Bij 41 procent van de mensen die deze behandeling kregen, genas de zweer volledig. Bij de rest van de groep werd de wond een stuk kleiner.

Ultrasone trillingen

Onderzoek in Engeland laat zien dat een wond sneller geneest door ultrasone trillingen, doordat ze de cellen activeren. Dit versnelt het genezingsproces. Voordat deze therapie er komt is er nog wel onderzoek met proefpersonen nodig.

Toekomst

Beide behandelingen zijn veelbelovend. Het zijn goedkope en eenvoudige methoden om diabetische voetzweren te genezen. Het kan alleen nog even duren voordat deze behandelingen in de praktijk beschikbaar zijn. Maar de eerste stappen zijn gezet.