18 APR. 2013

Volgens nieuwe berekeningen van het RIVM zitten 750.000 Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen. Terwijl er ook al zeker een miljoen Nederlanders diabetes hebben, waarvan 200.000 het nog niet weten.

Vandaag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nieuwe cijfers rond diabetes bekend. Op 1 januari 2011 waren er 801.000 Nederlanders met diabetes bekend bij hun huisarts. Daarnaast, schat het RIVM, lopen 200.000 mensen rond met diabetes type 2 zonder dat ze het weten.

Sinds het jaar 2000 is het aantal mensen met diabetes verdubbeld. De stijging zit niet alleen in het aantal mensen met diabetes type 2, maar ook diabetes type 1.

In gevarenzone

Naast de miljoen Nederlanders met diabetes, zijn er 750.000 mensen die hard op weg zijn om diabetes type 2 te krijgen. Zij hebben al iets te hoge bloedsuikers. Een derde van hen zal binnen 6 jaar diabetes type 2 krijgen, voorspelt het RIVM. Het RIVM noemt bewegen en gezond eten als belangrijke maatregelen om die kans te verkleinen.

Oplossingen

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds noemt diabetes een sluipmoordenaar die kan leiden tot hartinfarcten, dementie en blindheid. ''Om diabetes te stoppen hebben we veel geld nodig om te investeren in onderzoek naar behandeling en genezing van diabetes. Want in slechts de helft van de gevallen kan je met een gezonde levensstijl diabetes type 2 voorkomen''

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.