18 JUN. 2015

Iedereen met diabetes is er bang voor: slechter gaan zien. Deze beruchte complicatie van diabetes komt doordat bloedvaten in het netvlies gaan lekken. Prof. dr. Schlingemann werkt aan een oplossing, gefinancierd door het Diabetes Fonds.


Het is een schrikbeeld voor iedereen met diabetes: slechter zien of zelfs blind worden. Dat komt deels door vochtophoping in het oog, nadat bloedvaatjes zijn gaan lekken. De komende vier jaar werkt het team van prof. dr. Reinier Schlingemann van het Academisch Medisch Centrum (AMC) aan de basis voor een nieuwe oogtherapie.

Lekkage stoppen

Schlingemann: “Er is behoefte aan meer en betere methoden om lekkage tegen te gaan. Hoe beter we begrijpen hoe die lekkage in z’n werk gaat, hoe dichter we komen bij een manier om hem te stoppen.”

Nog veel geduld nodig

De onderzoekers in Amsterdam ontdekten eerder hoe lekkage van vocht en eiwit in het oog ontstaat, en hoe ze die kunnen verminderen door een bepaald molecuul af te remmen. Nu zetten ze de volgende stap naar het ontwikkelen van een therapie. Daar is overigens nog wel veel geduld voor nodig: het kost enkele jaren voordat fundamenteel onderzoek zijn vertaling vindt in de praktijk.