28 JUN. 2016

De training HypoBewust helpt om ernstige hypo’s bij mensen met diabetes te voorkomen. Als deelnemers een hypo krijgen, dan zijn zij zich hier eerder van bewust.

Hypo’s zijn de meest voorkomende bijwerking van insulinetherapie bij mensen met diabetes type 1. Sommige mensen voelen hypo’s niet aankomen en krijgen te maken met ernstige hypo’s en ziekenhuisopnames. Een cursus is effectief om het aantal hypo’s te verminderen, maar erg intensief voor deelnemers en zorgverleners. Dat kan beter, dacht een onderzoeksteam van het VUMC onder leiding van medisch psycholoog Frank Snoek.

Bijeenkomsten en online modules

De onderzoekers stelden een nieuwe training samen, die bestaat uit drie bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten doorlopen de deelnemers twee internetmodules en houden een dagboek bij. In acht ziekenhuizen vergeleken de onderzoekers de resultaten van beide trainingen.

Minder ernstige hypo’s

Mensen die deelnemen aan HypoBewust hebben 35% minder ernstige hypo’s dan mensen die de oude cursus volgden. Een hypo wordt ernstig genoemd als je hulp nodig hebt van anderen . De afname van ernstige hypo’s heeft twee redenen: bij de cursus vergroot je je kennis van alle factoren die je glucosewaarden beïnvloeden en je leert signalen van een aankomende hypo op te merken.

Meedoen aan HypoBewust

Het effect van de training is gemeten na 2, 4 en 6 maanden. De resultaten na 12 maanden zijn nog niet bekend. HypoBewust is inmiddels te volgen in tien ziekenhuizen. Voor meer informatie en deelname aan de training kun je contact opnemen met je arts of diabetesverpleegkundige.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.