2 DEC. 2015

Een oerbacterie die in de darmen leeft kan mogelijk voorspellen welke kinderen te dik worden. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans op overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek.

Onze darmen bevatten meer dan 1.000 soorten bacteriën, zowel gezonde als ongezonde. De oerbacterie M.smithii is zo'n bacterie die zich bij veel mensen in het maagdarmkanaal bevindt. Onderzoekers uit Maastricht wilden weten of deze oerbacterie een rol speelt bij overgewicht. Daarom namen ze de ontlasting van 500 kinderen onder de loep. In de jaren erna werden het gewicht en de lengte bijgehouden. Bij bijna alle kinderen was de oerbacterie aanwezig, maar het aantal bacteriën verschilde per kind.  

Meer kans op overgewicht

Onderzoeker Ilja Arts kwam tot een opmerkelijke ontdekking: "Hoe groter de aantallen van M.smithii in de darm, des te groter de kans op overgewicht. Een kans die tot drie keer zo groot kan zijn". Waarom de oerbacterie zorgt voor een grotere kans op dik worden weet men nog niet. Volgens Ilja Arts is wel bekend dat deze een rol speelt bij het verteren van voedingsvezels.

Nieuw onderzoek

Het lijkt er dus op dat obesitas niet alleen ligt aan te veel eten en te weinig bewegen, maar ook aan het soort bacteriën in je darmen. Waarschijnlijk kun je de bacteriën in je darm veranderen door anders te eten. Het team van Ilja Arts wil meer onderzoek gaan doen naar de darmbacterie: "De ene persoon met obesitas krijgt bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes en de ander niet. We willen weten hoe dat komt."

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.