2 SEP. 2013

Niet iedereen heeft dezelfde bacteriën in zijn darmen en ook niet evenveel. Daardoor komt wellicht de ene mens sneller aan dan de andere. Maar ook verklaart het misschien de gezondheidsverschillen tussen mensen met overgewicht.

In je darmen zitten gezonde en ongezonde bacteriën. Hoeveel en in welke verhouding, verschilt per persoon. Dat maakt wel veel uit voor je gezondheid. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Diabetes type 2

De onderzoekers zagen dat mensen die te zwaar zijn vaak minder bacteriën in hun darmen hebben, en ook minder verschillende soorten. Bovendien hebben ze meestal juist meer (ongezonde) bacteriën die zorgen voor ontstekingen. Hierdoor worden mensen sneller dik en hebben ze meer risico op diabetes type 2. Maar aan het onderzoek deden ook mensen met overgewicht mee die wel veel verschillende en gezonde bacteriën hadden. Daardoor hebben ze ondanks hun gewicht minder kans op diabetes. 

Weinig vet

Je kunt de bacteriën in je darmen veranderen door wat je eet. Als mensen in het onderzoek een dieet volgden met weinig vet, kregen ze meer en gezondere bacteriën in hun darmen. Misschien gebeurt dat ook door meer vezels te eten.

Poep transplanteren

Een andere oplossing is om poep van slanke mensen in de darmen te brengen van mensen die te zwaar zijn. Dit heet poeptransplantatie en daar is in Nederland onderzoek naar gedaan. Mensen met overgewicht krijgen dan gezondere bacteriën in hun darmen waardoor ze makkelijker afvallen en minder kans hebben op diabetes type 2.
 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Meer nieuws