6 FEB. 2018

Ondervoeding in de baarmoeder kan door een veranderde DNA-structuur leiden tot overgewicht en chronische ziekten als diabetes type 2 op latere leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

In een eerdere studie was al vastgesteld dat er een verband is tussen hongersnood en lichaamsomvang, diabetes type 2 en ongunstige bloedvetwaarden, zoals een verhoogd cholesterolgehalte. Wat onderzoekers nog niet wisten is welke genen hierbij een rol spelen en of een verandering in deze genen daadwerkelijk zorgt voor een groter risico op chronische ziekten.

In dit onderzoek werden de gegevens van 422 personen die in de hongerwinter waren geboren, met nieuwe technologie vergeleken met 463 mensen, indien mogelijk mogelijk broers of zussen, die of voor de hongerwinter waren geboren of minimaal negen maanden daarna (de controlegroep).

Veranderde DNA-structuur

Uit het onderzoek blijkt dat het tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder de structuur van het DNA verandert. Het lukte de onderzoekers om de specifieke genen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van chronische aandoeningen. Ook zagen de onderzoekers dat de veranderde DNA-structuur de oorzaak is van de verhoogde kans op overgewicht en meer ongunstige vetten in het bloed.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.