21 MEI 2013

Beweging heeft meteen dezelfde dag flink effect, in ieder geval bij mensen met diabetes type 2. Nederlandse onderzoekers toonden aan dat 1 uur fietsen 3 uren aan hoge bloedsuikers scheelt.

Bewegen is goed! Vooral voor mensen met diabetes. Jaja, dat weten we allemaal; van regelmatig bewegen val je eerder af. En dat helpt bij overgewicht en diabetes type 2.

Maar regelmatig bewegen is voor mensen met diabetes ook om een andere reden goed: het lichaam kan daardoor beter suiker verwerken. Maar geldt dit voor iedereen? Of is bewegen vooral goed voor mensen die hun diabetes niet goed onder controle hebben? Onderzoekers uit Maastricht en Amsterdam zochten het uit.

Ook goed ingestelde diabetes

Mensen met diabetes type 2 fietsten ongeveer een uur; de onderzoekers volgden de veranderingen in bloedsuiker. Op een dag zonder beweging was de bloedsuikerspiegel ongeveer 8 uur verhoogd. Maar door het fietsen slechts 5 uur! Zelfs mensen die heel goed ingesteld waren hadden profijt van het uur fietsen; ook hun bloedsuikerspiegels waren ongeveer 30% minder lang verhoogd dan op een dag zonder beweging.

Dus? Bewegen is een must voor alle mensen met diabetes. > Ook wandelen doet wonderen, dat werkt even goed als hardlopen!

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.