22 MEI 2012

Bijna de helft van de mensen met diabetes heeft in enige mate last van chronische pijn. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe die pijn ontstaat en behandeld zou kunnen worden. Dit schrijven zij deze maand in het vakblad Nature Medicine.

Chronische pijn maakt het leven een stuk minder aangenaam. Het kan zorgen voor problemen met slapen, bewegen en werken. Het was tot nu toe niet bekend hoe die pijn ontstaat. Daarom hebben onderzoekers uit verschillende landen samengewerkt aan een groot onderzoek om de oorzaak te vinden.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met chronische pijn veel van een bepaalde stof in hun bloed hebben. Deze stof heet MG* en ontstaat als gevolg van een hoge bloedsuiker. Vervolgens keken de onderzoekers wat het effect is van MG, door het aan muizen te geven. Het bleek dat de MG de zenuwen aanvalt, waardoor ze extra gevoelig worden voor pijn en temperatuurverschillen.

De kans is groot dat MG bij mensen net zo werkt als bij muizen. Dat betekent dat het verwijderen van MG zou kunnen helpen tegen chronische pijn. De onderzoekers zijn nu aan het bestuderen hoe ze MG kunnen verwijderen. Als we dit weten, kunnen er behandelingen worden gemaakt om mensen met chronische pijn te helpen.

* MG staat voor ‘methylglyoxal’. Dat is een stof die normaal in het lichaam voorkomt, maar in kleine hoeveelheden. De stof zorgt er onder andere voor dat bepaalde zenuwcellen gevoeliger worden. Door een hoge bloedsuiker wordt er meer methylglyoxal gemaakt, waardoor de zenuwcellen waarschijnlijk overgevoelig worden en daardoor lichte prikkels (bijv. warm of koud) aanvoelen als pijn.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.