8 OKT. 2015

Veel mensen met diabetes type 1 krijgen te maken met darmproblemen. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe de klachten ontstaan. Ook hebben ze een nieuwe behandeling getest met goede resultaten.

Van elke 100 mensen met diabetes type 1 krijgen er 80 last van klachten als een opgezette buik, buikpijn of problemen met de stoelgang. Een oorzaak zou zijn dat de maag te langzaam het voedsel doorgeeft aan de darm. Maar nu zijn wetenschappers een nieuwe oorzaak van de klachten te weten gekomen.

Beschadigde stamcellen

Darmproblemen bij diabetes blijken te ontstaan als stamcellen in de darmwand beschadigd raken. Dit zagen de onderzoekers door stukjes darmwand te vergelijken van mensen met en zonder diabetes. Ook vonden de wetenschapers het eiwit IGFBP3 in het bloed bij mensen met diabetes. Dit eiwit wordt gemaakt door de lever als de bloedsuiker te hoog is.

Reactie op hoge bloedsuiker

In de darm zorgt het eiwit IGFBP3 voor een reactie in de stamcellen. Die raken beschadigd of gaan zelfs dood. Uit die stamcellen ontstaan de spieren in de darmwand. Als de stamcellen aangetast zijn, werken ook de spieren minder goed en ontstaan darmklachten.

Behandeling

De onderzoekers dachten eerst aan een behandeling die de aanmaak van het eiwit remt. Maar ingrijpen op de werking van de lever kan gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom is het beter om het eiwit in het bloed onschadelijk te maken. En die behandeling bleek goed te werken. De spieren in de darmwand herstelden en werkten weer als voorheen. De onderzoekers gaan de behandeling verder ontwikkelen en vervolgens in mensen testen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.