28 JUL. 2016

Vrouwen die snel in de overgang komen, krijgen vaker diabetes type 2. Ook vrouwen die juist laat in de overgang zitten, hebben meer kans op diabetes. Dat blijkt uit onderzoek bij 124.000 vrouwen.

Bij vrouwen die jonger dan 46 jaar zijn bij hun laatste menstruatie is het risico 25% hoger dan bij oudere vrouwen. Maar ook boven de 55 jaar is de kans verhoogd met 12%. Het maakt ook uit hoe lang de periode is tussen de eerste en de laatste menstruatie. Bij een periode korter of langer dan gemiddeld neemt het risico op diabetes toe.

Stofwisseling verandert

Het is bekend dat vrouwen na de overgang meer kans hebben op diabetes dan ervoor. Dat komt doordat de stofwisseling trager wordt en je meer vet opslaat. De bloedsuiker gaat dan vaak omhoog. Het is niet duidelijk waarom je de minste kans op diabetes hebt als je in de overgang komt rond je vijftigste.

Niet de enige factor

Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van diabetes. Maar als je heel vroeg of heel laat in de overgang komt, dan is het extra belangrijk om op je leefstijl te letten. Door gezond eten en voldoende beweging kun je het risico op diabetes type 2 namelijk verkleinen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.