15 AUG. 2015

Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het paleodieet. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van twee onderzoekers van het LUMC in Leiden.

Met paleodieet wordt bedoeld een voedingspatroon dat mensen miljoenen jaren geleden hadden, in het stenen tijdperk. Mensen aten vlees, vis, groenten, fruit, wortels en noten. Bij paleovoeding mag je geen granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en door de fabriek bewerkte producten.

Dunnere buik

Twee wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum bekeken vier onderzoeken naar het effect van het paleodieet op het metabool syndroom. Dat is een combinatie van lichamelijke problemen die vaak leidt tot diabetes, waaronder hoge bloeddruk. In de onderzoeken zijn in totaal 159 mensen bekeken. Door het paleodieet kregen mensen een lagere bloeddruk, een kleinere buik en betere cholesterolwaarden. 

Kort onderzoek

Mensen knapten van het paleodieet meer op dan een vergelijkingsgroep die normaal at. De onderzoekers benadrukken wel dat het effect alleen onderzocht is bij mensen met het metabool syndroom, en voor een periode van een aantal weken tot zes maanden. Langere onderzoeken zijn er nog niet.