31 AUG. 2015

Galzuren in pilvorm maken bruin vet in het lichaam actief. Dat helpt om af te vallen. Nederlandse onderzoekers ontdekten deze nieuwe manier om bruin vet te activeren.

Het is nog maar een paar jaar bekend dat volwassenen bruin vet bezitten. Het bevindt zich vooral in de hals en rond de wervelkolom in kleine groepjes cellen.

Bruin vet regelt temperatuur

Bruin vet heeft andere eigenschappen dan het bekendere witte vet dat overtollige calorieën opslaat. Bruin vet helpt het lichaam om op temperatuur te blijven. Overtollige energie wordt omgezet in warmte. Actief bruin vet helpt zo om af te vallen.

Pil zet bruin vet aan het werk

Een pil met galzuren blijkt te werken om bruin vet te activeren. Galzuren zitten in gal, dat de lever maakt voor de vertering van eten. 12 vrouwen kregen twee dagen achter elkaar een pil met galzuren. De pil stimuleerde de activiteit van het bruine vet en verhoogde het energieverbruik. De galzuren hadden geen effect op wit vet.

Hulp bij het afvallen

Sinds bekend is bruin vet helpt om af te vallen, zoeken wetenschappers naar manieren om het te activeren. Kou is een manier om bruin vet actief te maken, maar een pil met galzuren blijkt dus ook te werken. Meer onderzoek is nog nodig voordat de pil beschikbaar kan komen voor mensen die willen afvallen.

Het Diabetes Fonds is ook betrokken bij onderzoek naar bruin vet.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.