21 JUN. 2017

PLUS heeft naast een caloriemeter voor frisdrank nu ook een suikermeter voor ontbijtgranen. Dit heeft de supermarkt vandaag bekend gemaakt. Met de suikermeter wil PLUS het maken van een bewuste keuze makkelijker maken.

“Een goed ontbijt is belangrijk. Graanproducten zoals havermout, muesli en cornflakes worden door velen als gezonde ontbijt-optie beschouwd. Dit is echter niet altijd het geval, soms zit er veel suiker in”, stelt PLUS op haar website.

Drie categorieën

De suikermeter verdeelt verkrijgbare ontbijtgranen in drie categorieën die worden aangeduid met verschillende kleuren. 0 tot 16 gram suiker per 100 gram (blauw), 16,1 tot 22 gram suiker per 100 gram (oranje) en meer dan 22 gram suiker per 100 gram (rood). De suikermeter is te vinden op de schapkaartjes.

Veel consumenten krijgen door zogeheten ‘verborgen suikers’ in producten 1,5 tot 2 keer zoveel suiker binnen als aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Lees ook: Ontbijtgranen: hoeveel suiker krijg jij ’s ochtends binnen?

Suikermeter voor andere producten

Het Diabetes Fonds onderschrijft het belang van de suikermeter voor ontbijtgranen en pleit op korte termijn voor een suikermeter voor andere supermarktproducten. Te beginnen met een meter voor banket en zoetwaren, broodbeleg, vruchtensap en gezoete melk(producten).

Voor de lange termijn wil het Diabetes Fonds de retailbranche en fabrikanten van voedingsmiddelen oproepen om het aanbod van gezonde producten te vergroten. Deze ontwikkeling moet een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de toename van diabetes type 2 in Nederland.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.