22 NOV. 2023
Poster helpt artsen met herkennen juiste vorm van diabetes

De expertgroep 'Diabetes type anders' van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft een online poster gepubliceerd. Deze webpagina in de vorm van een poster biedt een overzicht van verschillende vormen van diabetes. Waar kun je de vorm aan herkennen? Wat houdt de ziekte in? En welke behandeling past het best? Het doel is dat zorgverleners ook zeldzamere vormen van diabetes herkennen en de goede diagnose stellen.

De online poster is gemaakt in opdracht van het Diabetes Fonds. Deze webpagina biedt een overzicht met bijna alle verschillende vormen van diabetes. Bij elke vorm staat een korte beschrijving. Het maakt zorgverleners alert bij het stellen van de juiste diagnose.

Meer aandacht voor zeldzame vormen

De expertgroep 'Diabetes type anders' wil dat in de spreekkamer van zorgverleners structureel aandacht komt voor het herkennen van minder voorkomende vormen van diabetes. Internist-endocrinoloog Mariëlle Schroijen: 'Dat is nodig want het is belangrijk dat mensen met diabetes de juiste diagnose krijgen, zodat ze de behandeling krijgen die ze nodig hebben.'

Het overzicht van de verschillende vormen van diabetes is ook als pdf beschikbaar. 'Eigenlijk zou ik alle diabeteszorgverleners willen adviseren: print er een poster van, als een permanente herinnering dat diabetes meer kan zijn dan type 1 of 2. Het kan helpen om alert te zijn wanneer je een andere diagnose zou moeten overwegen,' zegt Schroijen.

Campagne erfelijke diabetes

De expertgroep vindt het een mooi moment om de online poster nu te publiceren. Deze sluit namelijk goed aan bij de huidige campagne van het Diabetes Fonds over erfelijke vormen van diabetes, zoals MODY, MIDD en neonatale diabetes.

NDF Toolkit

De webpagina en -poster vind je in de NDF Toolkit rubriek 'Diabetes type anders'. Deze toolkit helpt zorgverleners om zeldzamere vormen van diabetes eerder te herkennen en een goede diagnose te stellen.