20 NOV. 2015

De reactie van je bloedsuiker op eten is voor iedereen verschillend. Dit is aangetoond in een groot onderzoek in Israël, verschenen in het tijdschrift Cell.

In een onderzoek in Israël is bij 800 vrijwilligers aangetoond dat de bloedsuiker van mensen verschillend reageert op voedingsmiddelen. De 800 mensen, die geen diabetes hebben of er tegenaan zitten, kregen een apparaatje dat een week lang elke 5 minuten hun bloedsuiker mat. Ze aten samen 45.000 verschillende maaltijden.

In het onderzoek bleek dat iemand bijvoorbeeld een hogere bloedsuiker kreeg van sushi dan van een ijsje. Iemand anders kreeg weer hoge bloedsuikers door het eten van tomaten. Er zijn dus grote verschillen tussen mensen onderling.

Geen 'gemiddelde' mens

Vaak hoge bloedsuikers na een maaltijd vergroot de kans op diabetes type 2. Voedingsadviezen om hoge bloedsuikers te voorkomen zijn gebaseerd op de gemiddelde reactie van de bloedsuikers van mensen op voedingsmiddelen. Uit dit onderzoek komt nu naar voren dat er maar weinig 'gemiddelde' mensen zijn, iedereen reageert weer anders.

Voorspellen

Met de gegevens van de 800 deelnemers over hun eetgedrag, sporten, slapen, stoelgang, cholesterol, gewicht en darmbacteriën maakten de onderzoekers een rekenmodel. Met dit model voorspelden ze voor 100 andere proefpersonen welke voeding hun bloedsuikers stabiel zou houden. Deze voorspelling klopte bij de meeste van deze mensen. Toen 26 van hen een dieet volgden dat goed was volgens het rekenmodel, daalde hun bloedsuikerspiegel.

Voedingsadvies per persoon

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok vindt het een mooi onderzoek. In de Volkskrant zegt hij: “Het is terecht dat de voedingswetenschap zich steeds meer afvraagt wat goed is voor het individu”. Er is nog wel een lange weg te gaan in dit onderzoek. Volgens Kok duurt het nog wel twintig jaar voordat iemand een helemaal gepersonaliseerd voedingsadvies kan krijgen.

Diëtist

Begin dit jaar zijn de herziene NDF voedingsrichtijnen bij diabetes 2015 uitgekomen, gefinancierd door het Diabetes Fonds. In deze richtlijn staat dat je op verschillende manieren gezond kunt eten als je diabetes hebt, er is geen standaard advies meer voor iedereen. Want geen enkele persoon met diabetes is hetzelfde. Heb je diabetes en wil je een voedingsadvies op maat? Vraag advies aan een diëtist.