16 NOV. 2021

In Nederland geldt een algemene richtlijn voor gezond eten. Dat heet de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 2 ook deze richtlijnen kunnen volgen. Dit betekent dat de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum  ook een gezonde en volwaardige basis is voor mensen met diabetes type 2. 

De Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum adviseert mensen om voldoende van de juiste producten uit de 5 verschillende vakken te eten: 1. groenten en fruit, 2. volkoren graanproducten, 3. dranken, 4. smeer- en bereidingsvetten en 5. vis, vlees, zuivel, etc.

Andere voedingspatronen zijn ook geschikt

In de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes, die eind vorig jaar is herzien, staan nog een aantal andere voedingspatronen die ook geschikt zijn voor mensen met diabetes. Bijvoorbeeld een koolhydraatbeperkt - , mediterraan - en vegetarisch voedingspatroon. DASH is ook geschikt, dit is een dieet om de bloeddruk te verlagen.

De uitgangspunten zijn bij al deze voedingspatronen gelijk, namelijk: rijk aan groente en fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en plantaardige oliën. Weinig toegevoegde suikers, zout en bewerkt vlees en zonder suikerhoudende dranken.

De Gezondheidsraad geeft aan dat hun advies inhoudelijk overeenkomt met de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Ze versterken en ondersteunen elkaar.

Advies op maat

Bij alle voedingspatronen geldt dat een advies op maat erg belangrijk is. Een diëtist kan mensen met diabetes type 2 hierin begeleiden. Daarbij kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld het gebruik van medicatie of het verliezen van gewicht. De keuze voor één van de voedingspatronen hangt af van hoe goed het aansluit bij de huidige gewoonten. Een gezonde leefstijl op de lange termijn is pas een succes als mensen  het vol kunnen houden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.