26 JUL. 2013

De stof capsaïcine in chilipeper werkt tegen het jojo-effect van afvallen en dan weer aankomen, zeggen onderzoekers van het  Maastricht UMC. Bovendien is rode peper goed voor de lijn: het lichaam verbrandt beter vet.

Wie wel eens aan de lijn doet kent vaak ook het jojo-effect: zodra je weer normaal eet, vliegen de kilo’s er weer aan. Tijdens een dieet schrikt je lichaam, het schiet in de spaarstand en doet zuinig met brandstof, dus met calorieën. Eet je daarna weer meer, dan verbrand je minder goed calorieën. Daardoor kom je snel weer aan.

Chilipeper bij elke maaltijd

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ bekeken vier dagen en nachten een groep proefpersonen. Die aten soms normaal, en soms veel minder zoals bij een dieet. Op een aantal dagen ging er in iedere maaltijd ongeveer 1 gram chilipoeder. Bijvoorbeeld in een glas tomatensap. Dat is een halve theelepel, oftewel 2,5 milligram capsaïcine, de stof die pepers hun hete smaak geeft. Voor het idee: dat is wel pittig maar de vlammen slaan nog niet uit je mond.

Harder stoken

Wat bleek? Als je lijnt en chilipeper eet, blijft de motor van je lichaam toch even hard branden als wanneer je normaal eet. Bovendien verbrand je door chilipeper ook beter vet. De onderzoekers denken dat per maaltijd 1 gram chilipeper, bijvoorbeeld in een glas tomatensap, kan helpen tijdens het lijnen. Maar vooral ook daarna om het jojo-effect af te remmen.

Voor wie niet van scherp eten houdt: onderzoekers kijken nu ook naar stoffen die lijken op capsaïcine, even goed werken maar niet het brandende effect hebben. De studie is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.