11 JUL. 2019

Het Diabetes Fonds, Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en de Trombosestichting kennen samen ruim 1 miljoen euro toe voor onderzoek naar effectief tabaksontmoedigingsbeleid.

De vijf fondsen willen beleidsonderzoek naar tabaksontmoediging stimuleren om te komen tot een Rookvrije Generatie. De geselecteerde onderzoeken zijn gebaseerd op de Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). De Onderzoeksagenda is in samenwerking met onder meer wetenschappers, gezondheidsfondsen, ZonMw en de partners van de ANR tot stand gekomen.

Roken en diabetes

Het Diabetes Fonds draagt bij aan dit onderzoek omdat roken je kans op het krijgen van diabetes type 2 verdubbelt, afhankelijk van hoeveel je rookt. Dit komt omdat roken je lichaam minder gevoelig maakt voor insuline. Het zorgt er ook voor dat vet in je lichaam meer wordt opgeslagen in de vorm van buikvet. Buikvet verhoogt je risico op diabetes type 2. Stoppen met roken is ook belangrijk als je al diabetes hebt. Roken verhoogt namelijk je risico op complicaties van diabetes.

Vijf onderzoeken

Vijf projectteams doen onderzoek naar de ontwikkeling en invoering van effectief nationaal en lokaal tabaksontmoedigingsbeleid. De projecten worden uitgevoerd bij het AMC, het Erasmus MC, onderzoeksinstituut IVO, het Trimbos-instituut en de Universiteit van Maastricht. Meer informatie over de toekenning Onderzoeksoproep Tabaksontmoedigingsbeleid

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.