18 APR. 2013

Het aantal mensen met diabetes neemt sinds 2000 fors toe. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) woensdag. Inmiddels hebben 800.000 Nederlanders de diagnose, terwijl daarnaast nog 200.000 mensen zijn die het hebben maar nog niet weten.

Op 1 januari 2011 waren er ruim 800.000 mensen in ons land met suikerziekte bekend bij de huisarts. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal patiënten nog een kwart hoger, omdat lang niet iedereen met de aandoening bij de huisarts bekend is, stelt het RIVM.

Het instituut constateert dat er bovendien nog 750.000 mensen tussen de 30 en 70 jaar zijn met een verstoorde verwerking van suiker uit het bloed, de zogenoemde glucosetolerantie. Deze groep mensen heeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes.

Om precies te zijn waren er op 1 januari 2011 801.000 diabeten bekend. Dat is 48 per duizend Nederlanders. Diabetes komt tussen de 40 en 75 jaar meer voor bij mannen, boven de 75 meer bij vrouwen. Het meest komt het voor bij mannen en vrouwen tussen de 70 en 80 jaar.

Ongeneeslijk

Diabetes kent twee vormen: type 1 en type 2. Beide zijn ongeneeslijk. Type 1 openbaart zich vaak al in de kindertijd. Type 2 staat bekend als ouderdomssuiker, maar een ongezonde levensstijl in combinatie met erfelijke factoren kunnen als gevolg hebben dat jongeren vanaf twintig jaar ook getroffen worden door deze vorm. Van alle suikerpatiënten lijdt 90 procent aan type 2.

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds noemt diabetes een sluipmoordenaar die kan leiden tot hartinfarcten, dementie en blindheid. ''Om diabetes te stoppen hebben we veel geld nodig om te investeren in onderzoek naar behandeling en genezing van diabetes. Want in slechts de helft van de gevallen kan je met een gezonde levensstijl diabetes voorkomen''

Stijging

De laatste publicatie van diabetescijfers in 2007, met een schatting van 668.000 diabeten op 1 januari 2007, was gebaseerd op deels anders registraties van huisartsen. Dat maakt een directe vergelijking met de huidige schatting lastig, stelt het RIVM. Wel laten twee langdurige studies een stijging van het aantal diabetespatiënten zien, aldus het instituut. Bron: ANP 18 april 2013

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.