31 MRT. 2015

De afweerreactie die leidt tot diabetes type 1, begint vaak al bij zeer jonge kinderen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten hoe ze die afweerreactie kunnen opsporen met twee antilichamen.

Een studie in vier landen volgt 8.600 kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1. Elk kwartaal testen de onderzoekers hun bloed op antilichamen die de insulineproducerende cellen aanvallen. Op het moment dat die antilichamen aanwezig zijn, is diabetes in ontwikkeling.

Vroege tekenen

Bij veel kinderen die deze antilichamen hadden, waren die al voor hun eerste verjaardag aanwezig. Als na het eerste antilichaam ook een tweede wordt gevonden, krijgen de kinderen diabetes. Al kan dit nog wel 20 jaar duren, aldus de onderzoekers. Door vroege opsporing kan in de toekomst eerder een behandeling gestart worden.

Twee antilichamen

De onderzoekers keken vooral naar twee antilichamen, IAA en GADA. De eerste valt insuline aan die vrij in het lichaam voorkomt en de tweede bevindt zich binnenin de insulineproducerende cellen. Bij in totaal 6,5 % van de kinderen uit de studie troffen de onderzoekers antilichamen aan vóór de leeftijd van zes jaar. Maar bij de meesten van hen was dit dus al veel eerder.

Verhoogd risico door genen

De kinderen in het onderzoek hadden verschillende typen genen die een verhoogd risico op diabetes geven. De genen bepaalden welk antilichaam de kinderen als eerste in het bloed hadden. Een kleine groep kinderen had al meteen beide antilichamen in het bloed. Van hen had 40% inmiddels al diabetes.

Virussen

Het is nog niet duidelijk door welke prikkel het afweersysteem de eigen cellen begint aan te vallen. Een theorie is volgens onderzoeker Åke Lernmark een infectie met een virus. Mogelijk gaat het om twee virussen. Het ene virus zet dan het lichaam aan om IAA te maken en een ander om GADA te maken.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.