23 SEP. 2016
Snel­werkende insuline uit slakkengif

Het gif van een zeeslak bevat een eiwit met dezelfde werking als insuline. Dat ontdekten Australische onderzoekers. Deze slakkeninsuline is interessant, omdat hij sneller werkt dan de huidige insulines.

Insuline spuit je in om de bloedsuiker te verlagen, en de diverse soorten insulines doen dat in een verschillend tempo. Er komen steeds meer soorten insuline, om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Zeeslak

Er is een bepaalde zeeslak die met zijn gif zijn slachtoffers verdooft. In dit gif zit een natuurlijk eiwit dat dezelfde werking heeft als insuline, zagen Australische onderzoekers. Hun resultaten staan in het vakblad Nature. Het eiwit heet Con-Ins G1.

Speciaal trucje

De ‘slakkeninsuline’ Con-Ins G1 kan contact maken met menselijke insulinereceptoren. Dit contact is nodig om insuline te laten werken. En nog mooier: de slakkeninsuline maakt dit contact veel sneller dan de huidige insulines, dankzij een trucje. De insuline werkt dus sneller.

Insulines sneller maken

De onderzoekers zijn al bezig met de volgende stap. Ze bestuderen de structuur van het Con-Ins G1-eiwit, om het snelheidstrucje af te kijken en de huidige snelwerkende insulines te verbeteren. Zodat er zo min mogelijk vertraging is tussen het moment van inspuiten en de werking.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.