Spieren trainen goed voor bloedsuiker bij diabetes type 1
Krachttraining zorgt bij mensen met diabetes type 1 langer voor een goede bloedsuikerspiegel dan duurtraining zoals hardlopen of fietsen. Daarvoor zijn in ieder geval aanwijzingen uit een klein Canadees onderzoek.
Bewegen is altijd een belangrijk advies bij diabetes. In onderzoek is er vooral aandacht voor bewegen bij diabetes type 2, omdat het daar zo duidelijk effect geeft. Maar hoe zit het met bewegen bij diabetes type 1?
Hardlopen of gewichtheffen
Canadese onderzoekers lieten een groepje van 12 mensen met diabetes type 1 bewegen. Dat wil zeggen: op verschillende dagen ofwel 45 minuten hardlopen of spiertraining met gewichten. Daarbij werd hun bloedsuiker gemeten tijdens en na de inspanning.
Omlaag en omhoog
Tijdens beide soorten beweging zakte de bloedsuikerspiegel. Dat verbaasde niemand. Ook zakte zoals verwacht de bloedsuikerspiegel wat meer tijdens hardlopen dan bij gewichtheffen. Maar in de uren ná het hardlopen schoot de bloedsuiker juist wat meer omhoog, met 2,2 mmol/l.
Dat achtbaan-effect van het hardlopen gebeurde niet bij de krachtoefeningen. In de 4 tot 6 uur na de training met gewichten hadden de proefpersonen betere bloedsuikerwaarden dan na een hardloopsessie.
Klein onderzoek
Dit onderzoek is met een kleine groep mensen gedaan. Een groter vervolgonderzoek moet deze resultaten eerst bevestigen voordat er duidelijker beweegadviezen kunnen komen. Waarschijnlijk hebben zowel kracht- als duurtraining hun voordelen, maar het is interessant om te zien welk verschillend effect ze hebben op de bloedsuikerspiegel.
Onder duurtraining valt bijvoorbeeld hardlopen, fietsen en zwemmen. Onder krachttraining valt bijvoorbeeld gewichtheffen, oefeningen met rubberbanden en bepaalde fitness-apparaten. Blijf in beweging
Bron: Diabetes Care November 2012